Poarta lui Hadrian - un simbol al Antalyei

         Poarta lui Hadrian cunoscută și ca Poarta Hadrianus este un arc de triumf construit după ce în anul 130 împăratul roman Hadrian a vizitat Antalya. Monumentul antic este amplasat în partea estică a orașului vechi și este parte componentă a zidului de apărare ce împrejmuia orașul în perioada elenă și romană. Poarta este străjuită de două turnuri, care potrivit istoricilor datează din perioade diferite. Inițial era formată din două etaje, însă nu se poate spune cu exactitate ce sa întâmplat cu partea superioară. Turnul din partea sudică este numit Sancta Julia și se crede că a fost construit în timpul domniei împăratului roman, existând în acest sens o placă sculptată. În schimb, turnul din partea nordică datează din perioada antică, partea superioară a acestuia fiind reconstruită în timpul domniei sultanului Alaeddin Keykubat I. Pe întreg monumentul au fost dispuse decorațiuni bogat sculptate cu motive florale. În trecut se crede că în partea superioară erau amplasate statui ale împăratului Hadrian și ale familiei imperiale, însă acestea nu au rezistat trecerii timpului. Edificiul este destul de bine conservat fiind în continuare folosit pe post de portă, care duce spre Kaleiçi, orașul vechi, dar și spre Hesapçi Sokak.

       Se crede că pe teritoriul Antalyei au mai existat încă trei astfel de arcuri de triumf. Fiind un oraș prosper, Antalya a fost înconjurată de ziduri groase de apărare ce trebuiau să o păzească de invadatori sau de pirați. Zidurile defensive erau din loc în loc străpunse de mai multe porți, care în caz de atac puteau fi închise, nelăsând astfel inamicii să pătrundă. Pavajul de piatră de sub poartă are încrustate caneluri adânci din vremea în care pe sub arcul central treceau zilnic mii de care. Acestea sunt incomode pentru pietoni, astfel încât sub arc a trebuit să fie construită o pasarelă transparentă. Pe seama acestui loc s-au vehiculat numeroase legende. Cea mai interesantă dintre acestea spune că Regina Sheeba în drumul său spre regele Solomon, a trecut pe sub această poartă fiind impresionată de măreția sa. Poarta lui Hadrian este cel mai impozant monument al orașului Antalya, de aceea atrage an de an mii de curioși, locul fiind preferatul amatorilor de ședințe foto. Dacă parcurgeți la pas strada Atatürk este imposibil să nu observați edificiul antic. În jurul edificiului istoric sunt amplasate numeroase cafenele și localuri, unde puteți să vă savurați băuturile și gustările preferate. În plus, puteți profita de ocazie și puteți achiziționa un ceai de la vânzătorii ambulanți care se perindă pe bulevarde.

Distractia este cuvantul de ordine in aquapark-urile din Antalya

Pe lângă plajele mătăsoase, Antalya vine în întâmpinarea turiștilor dornici de distracție cu o serie de aquapark-uri care vă vor incita curiozitatea și simțul aventurii. Aqualand a fost construit tocmai pentru a valorifica în totalitate potențialul turistic al Antalyei. Aqualand a fost creat sub forma unui complex ce cuprinde tobogane acvatice de până la 100 de metri lungime, piscine pentru copii și adulți, baruri, restaurante, magazine și alte facilități, astfel încât pe durata șederii aici să nu duceți lipsă de nimic.

Citeste mai mult.