Descoperiți vestigiile istorice ale Bodrumului - Castelul Sf. Petru

        Până în anii ʹ60, Bodrum era un sat pescăresc, destul de izolat de restul coastei. Locuitorii săi practicau pescuitul și comerțul cu insula greacă Rodos. Atmosfera arhaică s-a schimbat în anul 1980, odată cu inaugurarea aeroportului internațional din Bodrum. Dezvoltarea turismului a dus la construirea de complexe comerciale moderne, iar piața imobiliară s-a dezvoltat vertiginos. Cu toate acestea, la periferii predomină încă locuințele din stuc, vopsite în alb și încadrate cu culmile stâncoase ale munților. În port, Castelul Sfântului Petru este înconjurat de sute de catarge și oferă orașului un strop de romantism. O fâșie de baruri și restaurante dispuse de-a lungul falezei oferă orașului Bodrum un aer sofisticat.

 Bodrum Bodrum poza

      Dacă petrecerile până în zori nu sunt pe gustul dumneavoastră, nu trebuie să vă îngrijoraţi, Bodrum vă poate atrage cu vestigiile sale vechi de mii de ani. Începem periplul nostru cu cel mai fascinant obiectiv turistic al orașului, anume Castelul Sfântului Petru, care parcă veghează și acum la liniștea din port. Zidurile sale masive sunt foarte bine conservate în ciuda trecerii timpului, iar noaptea sunt iluminate, castelul căpătând astfel un farmec deosebit. Cavalerii ioaniţi au construit castelul în anul 1402 şi l-au refortificat la sfârșitul secolului al XV-lea folosind resturi din zidurile Mausoleului din Halicarnas. Acești cavaleri aveau o misiune erau responsabili cu asigurarea ordinii și disciplinei în zonă. Castelul a fost ultima fortăreață a creștinilor din Imperiul Bizantin, deoarece era singurul loc în care aceștia se putea refugia, citadela a fost supranumită și Castelul Sântului Petru Eliberatorul. Deși au rezistat cu stoicism câțiva ani după căderea Constantinopolului, în anul 1523, otomanii i-au obligat pe creștini să capituleze. Castelul are o arhitectură spectaculoasă și se întide pe o suprafață de 185 metri pătrați, turnurile interioare au primit numele celor patru țări în care își desfășurau misiunea cavalerii Ordinului Sfântul Ioan, anume: Franţa, Germania, Italia şi Anglia. Cel mai impunător era turnul francez, de circa 50 de metri înălțime față de nivelul mării, acesta fiind reședința căpitanului garnizoanei. Zidurile exterioare depășesc 1 metru grosime și au fost construite din piatră cioplită, dispusă regulat. De-a lungul timpului castelul a fost întrebuințat în diverse scopuri,iar o perioadă chiar a funcționat ca închisoare. În prezent în interiorul său a fost organizat un muzeu.   

       Trecând prin cele șapte porți veți descoperi Muzeul de Arheologie Subacvatică, deschis toată săptămână, cu excepția zilelor de luni, în intervalul 9.00-12.00 și 14.00-19.00. Ținem să specificăm că intrarea este liberă pentru copii, iar biletul pentru adulți costă 20 de lire turcești. Aici este expusă o navă din secolul al VI-lea, o altă epavă interesantă aparține unei bărci care s-a scufundat în secolul al XI-lea, lovindu-se de stâncile de pe Serce. De asemenea, puteți vizita o baie turcească, o capelă, închisoarea, o sală de arme și altele. În curtea interioară puteți admira numroși porumbei, cocoși și câțiva păuni. În ceea ce privește vegetația, zidurile groase de piatră sunt îmbodobite cu leandri, măslini, rodii, pini, cactuși și alte plane specifice climatului mediteraneean. Într-un tur complet al castelului veți putea admira mozaicurile bizantine și elemente din cultul musulmanilor, blazoanele sculptate în piatră de către cavaleri și altele. Construcția este emblematică pentru orașul Bodrum, locuitori numind-o și Bodrum Kalesi (Cetatea Bodrum). De la înălțime veți putea admira o prijeliște de ansamblu asupra întregului oraș, dar și a insulei Kos, aflată la câteva mile depărtare.

 

 

Bodrum - destinația perfectă pentru a vă petrece sejurul de 1 mai

În luna mai, în Bodrum, temperatura medie a aerului se situează în jurul valorii de 23 grade Celsius. Clima este destul de uscată în această perioadă a anului, iar ziua măsoară circa 14 ore, soarele răsărind la 06:03 și apunând în jurul orei 20:00. Apa mării are temperaturi situate între 19.3 grade Celsius și 21 grade Celsius. Date fiind aceste considerente, Bodrum se dovedește o destinație ideală pentru a vă petrece mini-vacanța de 1 mai.

Citeste mai mult.

Petreceți un Crăciun deosebit în Bodrum

Crăciunului nu i se acordă prea mare importanță în Turcia, deoarece aceasta este o țară predominant musulmană. În ciuda acestui aspect, mii de turiști aleg să petreacă această sărbătoare aici, într-o manieră unică.

Citeste mai mult.

Alegeți să petreceți un sejur de Paște încărcat de distracție în Bodrum

    Bodrum este o destinație ideală pentru tinerii care doresc să petreacă un Paște atipic, în care distracția să fie ingredientul principal. Stațiunea de pe litoralul turcesc este arhicunoscută pentru viața de noapte animată, aici petrecerile ținându-se lanț. Multi dintre turiștii care vizitează stațiunea preferă să doarmă întreaga zi, trezindu-se pentru cină, iar după distrându-se până dimineața. Peisajele sunt și ele spectaculoase, însă sunt depășite de popularitatea de care se bucură localurile de noapte din această stațiune.

Citeste mai mult.

Alegeți dintre cele mai apreciate unități de cazare din Bodrum, care oferă turiștilor acces la plaje private și piscine

Bodrum este o destinație de vacanță exclusivistă, unde aleg să se relaxeze cei mai influenți oameni politici și numeroase vedete internaționale. Prin urmare este cea mai luxoasă și extravagantă stațiune a Turciei, cu resorturi de lux, care oferă turiștilor o multitudine de facilități, prin care și plaje private, piscine în aer liber și piscine interioare. În cele ce urmează am încercat să întocmim o listă care să cuprinsă cele mai apreciate hoteluri în care vă veți putea bucura de facilitățile menționate.

Citeste mai mult.