Cele mai interesante obiective turistice din Izmir
Orașul Izmir are o vechime de circa 3000 de ani, când în apropiere s-au pus bazele unei așezării troiene. Smyrna a fost întemeiată la sfârșitul secolului al XI-lea î.Hr. de către grecii aeolieni. Drept dovadă a dezvoltării așezării au rămas o parte din zidurile fortificate ale orașului. De-a lungul timpului, Izmir s-a dezvoltat ca unul dintre cele mai importante centre comerciale din Marea Mediterană. În a doua jumătate a secolului al IV-lea î. Hr., Alexandru cel Mare a dispus construirea unei fortărețe pe vârful Muntelui Pagos. Orașul Smyrna a cunoscut o dezvoltare vertiginoasă în secolele III și II î. Hr. În anul 27 î. Hr. orașul a intrat sub administrație romană, continuându-și nestingherit dezvoltarea. Câteva secole mai târziu, în anul 1415, a fost ocupat de Imperiul Otoman. Izmir nu s-a bucurat numai de perioade înfloritoare, în 1688 și 1778 a fost afectat de două cutremure puternice, iar în 1840 și 1845 s-a luptat cu flăcări mistuitoare. Cu toate acestea, în secolul al XIX-lea se afla printre cele mai dezvoltate orașe ale Imperiului Otoman. În anul 1919, în timpul Războiului Greco-Turc orașul a fost cucerit de către greci, însă a fost recuperat de Kemal Pașa. În această perioadă, partea de nord a orașului a fost incendiată, reconstrucția sa fiind o adevărată provocare pentru turci. În prezent orașul beneficiază de bulevarde largi, clădiri moderne și numeroase spații verzi.
Pe lângă faptul că este un oraș modern și cu o multitudine de obiective turistice ce trezesc interesul turiștilor, Izmir se bucură și de plaje luxuase și foarte bine amenajate. Plaja Ihca este frecventată în special de către turiștii potenți financiar. În turcă, "Ihca" semnifică "primăvară fierbinte", denumire dată datorită prezenței izvoarelor fierbinți de pe teritoriul acesteia. Ihca se întinde pe o suprafață de circa 1,5 kilometri și este locația preferată a iubitorilor de windsurfing. Deosebit de apreciate sunt și plajele din Akkum. Acestea sunt situate la circa 5 kilometri de Seferihisar, zona fiind înțesată de cafenele și restaurante. Ajunși aici puteți vizita și ruinele antice de la Teos și vă puteți încânta privirile cu panorama magnifică.
Printre cele mai interesante obiective turistice ale orașului Izmir se află The Velvet Castle (Castelul de Catifea). Castelul a fost construit în antichitate, de către Lysimach, succesorul lui Alexandru Macedon, și se află în apropierea mării, fiind amplasat în cel mai înalt punct al orașului, la o altitudine de circa 180 de metri. În legătură cu originea castelului antic circulă o legendă, conform căreia, într-o noapte Lysimach a visat două zâne care îl îndemnau să construiască pe culmile Muntelui Pagos un castel, astfel a luat naștere impunătoarea construcție. The Velvet Castel este deschis publicului larg și atrage anual mii de curioși. Un alt obiectiv turistic pe care va fi imposibil să nu-l observați este Tunul cu ceas din Piața Konak. Acesta a fost construit de către otomani în anul 1901. Cu trecerea timpului turnul a devenit unul dintre edificiile reprezentative ale orașului. Prezintă un stil arhitectural otomano-maur, are o înălțime de circa 24 metri și a fost un dar al sultanului Abdulhamid al II-lea, cu ocazia jubileului. Construcția a fost proiectată de către arhitectul francez Raymond Charles Pere, iar mecanismul ceasului a fost dăruit de către kaiserul Wilhelm al II-lea și nu s-a defectat niciodată. În zona de promenadă de pe malul mării vă puteți bucura de o plimbare cu trăsura. Strada are un farmec aparte, fiind înconjurată de palmieri și de construcții . Piața Konak este în sine un adevărat obiectiv turistic, aici fiind concentrate cele mai importante atracții ale orașului, astfel încât vă va fi relativ ușor să le admirați în timpul sejurului petrecut în Izmir. A fost proiectată în anul 1854 și adăpostește o serie de clădiri importante ale statului, precum: Palatul Guvernului din Izmir, Statuia de Plumb, Turnul cu Ceas, Moscheea Yali și Terminalul de Feribot.
Un alt loc pe care recomandăm să-l vizitați este Bazarul Kemeralti. De aici puteți achiziționa diverse suveniruri, obiecte de îmbrăcăminte, obiecte de uz casnic, obiecte de artizanat, produse de marochinărie, fructe uscate și altele. Pe lângă gama variată de produse comercializate trebuie menționat faptul că prețurile sunt modice. În plus, după sesiunea de shopping vă puteți relaxa în una dintre numeroasele cafenele din zonă. Bazarul a fost construit în anul 1745 și are o arhitectură specific otomană, cu bolți și cupole și prezintă mai multe intrări, putând fi accesată din piețele Basmale, Konak și Anafartalar. Statuia de Plumb din Izmir datează din anul 1974, fiind construită din inițiativa Asociației Jurnaliștilor din oraș, aceștia dorind să-l comemoreze pe jurnalistul Hasan Tahsin, ucis la 15 mai 1919, în timpul Războiului Greco-Turc. Monumentul comemorativ a fost proiectat de către arhitectul Qaeda Hotan și a fost sculptat de către Turgut Pura. Statuia a fost amplasată pe locul în care s-a tras primul glonț. Jurnalistul turc este reprezentat pe un piedestal de granit înalt, având într-o mână steagul iar în cealaltă un pistol. În partea de est a pieței puteți admira fosta clădire vamală din Izmir, construită de către arhitectul francez Gustave Eiffel, cel ce a proiectat și celebrul turn Eiffel. De asemenea, puteți admira ruinele pieței antice din Izmir. Agora este piața fondată în timpul domniei lui Alexandru Macedon și, în ciuda trecerii timpului, este foarte bine conservată și este dispusă sub forma unui muzeu în aer liber. O parte din componentele sale nu au fost încă scoase la lumină, aflându-se îngropate sub construcții contemporane. Un alt obiectiv din piața Konak este Moscheea Konak Yali. Lăcașul a fost construit în secolul al XVIII-lea și are formă octogonală, prezintă un singur dom și un singur minaret, cu un balcon. Exteriorul statuii este decorat cu gresie turcoaz de Kutahya. Moscheea a fost construită în timpul domniei lui Kaptiza Mehmet Pașa, într-un stil clasic arhitecturii otomane. Decorațiunile din marmură din jurul portalului au fost executate de către arhitectul Tahsin Sermet, iar impresionantele candelabre sunt opera artistului ceramist Umran Baradan. O altă constucție reprezentativă a orașului Izmir este Palatul Guvernului. Clădirea a fost demolată între anii 1868-1869, locul său fiind luat de o clădire construită în perioada 1869-1872. Construcția a fost parțial distrusă în uma unui incediu, iar între anii 1970-1977 s-a construit a treia variantă a acesteia, care în prezent adăpostește diverse birouri ale administrației, Tribunalul și Sediul Poliției.