Pamukkale - Descoperă un loc de o frumusețe unică

     Pamukkale este unul dintre cele mai frumoase şi mai deosebite locuri din lume. În turcă Pamukkale înseamnă „castelul de bumbac”, deoarece stâncile sunt albe asemenea bumbacului şi  sunt dispuse sub forma unor castelelor medievale. Aceasta nu este singura ipoteză privind etimologia numelui stațiunii, unii sunt de părere că în trecut localnicii uscau bumbacul pe aceste terase și astfel s-a încetățenit denumirea locului. Frumusețea stațiunii Pamukkale este dată de trei elemente care se combină armonios, şi anume: apa, calcarul și lumina soarelui, acestea creând o panoramă unică în lume. Albul calcarului în combinație cu albastrul intens al apei cu siguranță vă va încânta privirile. Razele soarelui se reflectă în permanență în stâncile albe, răsăritul și apusul soarelui fiind nemaipomenit de frumos. Pamukkale se află la circa 200 de kilometri de Marmaris şi Kusadasi și circa 250 de kilometri de Bodrum, turiștii putându-se bucura cu ușurință de excursii de o zi. Pamukkale este o stâncă de calcar de dimensiuni impresionante, care se întinde pe o distanță de 2.5 kilometri lungime și 500 de metri lățime, în care apele termale au format bazine, cascade și stalactite. Albul mat se datorează faptului că apa este foarte bogată în carbonat de calciu. În decursul timpului apa și-a croit drum prin calcar, ducând la formarea unor bazine principale, odată umplute aceste bazine, apa s-a revărsat, luând astfel naștere alte bazine de dimensiuni mai mici. În momentul în care izvorăște, apa este atât de fierbinte încât nu poate fi atinsă, însă pe măsură ce se îndepărtează de izvor, se răcește, ajungând până la 33 de grade Celsius. Datorită acestui aspect, Pumukkale atrage turişti timp de 6 luni pe an, indiferent de temperatura aerului, zona fiind destul de aglomerată.

        Proprietățile terapeutice ale apei au fost cunoscute încă din  antichitate, astfel în anul 190 î.Hr. pe acest platou a fost fondat orașul Hiarapolis. În anul 129 î. Hr., orașul a fost inclus în teritoriile stăpânite de Imperiul Roman, iar locuitorii săi, valorizând calitatea apelor termale, au transformat orașul într-o adevărată stațiune balneară. În prezent, turiștii pot admira ruinele vechii așezări romane, rămășițele porților, a teatrelor, băilor, templelor și a locuințelor. Aici este situată și piscina Cleopatrei. Conform legendei, piscina i-ar fi fost dăruită acesteia de către împăratul Marcus Antonius, apa având proprietăți regenerative. Nu vă putem promite că o baie vă va întineri cu câțiva ani, însă merită să încercați. Peisajul admirat de la cei aproape 2000 de metri altitudine este spectaculos, cerul senin, vegetația abundentă, albastrul cristalin al apelor și albul mat al teraselor de calcar oferind un cadru idilic. În locurile în care apa a secat, terasele au rămas poroase, fiind parcă acoperite cu vată pufoasă. Este important să știți că în zona teraselor turiștii nu pot purta încălțăminte, dorindu-se astfel protejarea stâncilor calcaroase. De altfel, numărul mare de vizitatori și construcțiile din zonă au dus în timp la deteriorarea teraselor, prin urmare, doar o parte dintre acestea mai sunt în prezent accesibile turiștilor. Datorită frumuseții și unicității sale, în anul 1988, perimetrul Hierapolis-Pamukkale a intrat în patrimoniul UNESCO. 

Petreceți nopți pline de distracție în localurile de noapte din stațiunea Marmaris

Această destinație de vacanță situată pe litoralul Mării Mediterane este renumită pentru plajele sale însorite, însă ceea ce este mai puțin cunoscut este faptul că în această stațiune vă puteți bucura de o viață de noapte deosebit de intensă, aici fiind situate unele dintre cele mai apreciate localuri de noapte de pe teritoriul Turciei.

Citeste mai mult.

Bucurați-vă de activități inedite în Marmaris Dolphin Park

Delfinariul din Marmaris a fost construit pentru a ajuta copii cu diferite deficiențe, însă și persoanele perfect sănătoase pot vizita această atracție a stațiunii Marmaris. S-a dovedit că delfinoterapia are efecte benefice asupra copiilor cu autism, a celor cu tetrapareză spastică sau a celor care suferă de alte probleme de sănătate

Citeste mai mult.

Parcurile acvatice din Marmaris - distracție garantată pentru turiștii de toate vârstele

Dacă ați ales să petreceți un sejur alături de familie în Marmaris, vă recomandăm ca într-una din zile să vizitați parcurile acvatice ale stațiunii, care sunt pline de atracții, astfel încât vor fi o încântare atât pentru copii, cât și pentru adulți. Vă sfătuim ca vizita în aceste parcuri nautice să aibă loc la început de sejur, deoarece sigur nu vă veți mulțumi doar cu o singură zi de distracție și veți vrea să reveniți.

Citeste mai mult.

Câteva activități și sporturi nautice de care vă puteți bucura în timpul sejurului în Marmaris

Dacă iubiți sporturile nautice, atunci stațiunea Marmaris va fi cu siguranță un loc încântător pentru dumneavoastră, încât vă veți dori să reveniți aici cât mai curând posibil. În Marmaris, turiștii vor putea să practice sporturi nautice atât pe cele două plaje ale orașului, cât și pe plaja din stațiunea Iclemer.  Pe aceste plaje sunt amplasate mai multe centre nautice, turiștii putându-se bucura de înot, parasailing, jet schi, pedalo, scuba diving, windsurfing și altele.

Citeste mai mult.