În perioada otomană oraș era numit Ayasoluk, iar în anul 1914 a fost redenumit Selcuk, după numele turcilor selgiucizi, care au întreprins primele incursiuni în zonă, în secolul al XII-lea. Selcuk este o destinație turistică ce se bucură de foarte multă popularitate, la acest aspect contribuind apropierea de orașul antic Efes și de Casa Fecioarei Maria. Turiștii care vor alege să petreacă un sejur în Selcuk vor putea admira și Bazilica Apostolului Ioan. Lăcașul de cult datează din secolul al VI-lea și se crede că a fost construit pe locul în care se afla mormântul sfântului. Istoricul Procopius considera că bazilica era locul cel mai sacru și mai onorat din Efes. Lăcașul de cult a fost grav avariat de invazia turcilor din anul 1090. În anul 1927, locul a fost excavat, iar Papa Paul al VI-lea a vizitat lăcașul de cult și s-a rugat aici.
În apropierea orașului antic Efes este situată Peștera Celor Șapte Dormitori (Yedi Uyuyanlar). Aceasta este o necropolă bizantină, unde puteți observa zeci de morminte săpate în stâncă. Peștera este legată de legenda unor tineri creștini din Efes, care au fost persecutați și au murit pentru credința lor. În drum spre Efes, puteți face un ocol, și astfel să vizitați și ruinele Artemisionului, un imens templu dedicat zeiței Artemis, în antichitate depășea a mărime Partenonul din Atena. O parte din ruinele acestui edificiu antic au fost folosite pentru construirea Bazilicii Sf. Ioan, iar unele au ajutat la construcția Bisericii Hagia Sophia din Constantinopol. În zona orașului Efes puteți vizita și casa în care se presupune că Fecioara Maria și-a trăit ultimii ani din viață. În prezent, sanctuarul este vizitat de mii de pelerini creștini, dar și de curioși. În cazul în care doriți să vizitați locul, trebuie să aveți o ținută adecvată.
În timpul călătoriei în Selcuk, trebuie
neapărat să vizitați Muzeul Efes, situat în centrul orașului. De asemenea, se
merită să vizitați și Muzeul Çetin, situat în apropiere de plaja Pamucak.
Expozițiile sale sunt dedicate etnografiei, putând admira o serie de păpuși îmbrăcate
în costume naționale și o expoziție dedicată dansurilor populare. În centrul
orașului Selcuk veți descoperi Biblioteca Crisler, creată de cercetătorul american
Cobbey Crisler. Biblioteca se mândrește cu o mulțime de cărți dedicate orașului
antic Efes, precum și cu alte lucrări de istorie antică, biblică și islamică.
În anul 1921, când orașul a fost ocupat de către forțele elene, acesta număra 600 de locuitori, dintre care 580 erau greci, 10 turci și 10 armeni. Cartierul vechi a orașului Selcuk păstrează urme ale culturii vechi turcești. Orașul este dominat de dealul Ayasoluk, unde veți descoperi multe clădiri istorice, printre care și Moscheea Isa Bey, construită de Aydinizi în anul 1375, și Marea Cetate. Pe teritoriul orașului Selcuk veți descoperi unități de cazare pentru toate gusturile și bugetele. Printre hotelurile recomandate de către noi se numără: Hotel Labranda Ephesus Princess, Hotel Bella, Hotel Nea Efessos, Nicea Hotel, Rebetika Hotel, Saint John Hotel Boutique Class, Akay Hotel, Doktor`un Evi Deluxe Boutique Hotel, Hotel Amazon Petite Palace, Hotel Anz Guesthouse, Hotel Ayasoluk, Hotel Boomerang Guesthouse, Hotel Paris, Kirkinca Houses & Boutique Hotel și Selena Hotel. În ceea ce privește localurile în care puteți lua masa, în Selcuk veți descoperi câteva restaurante în care vă puteți bucura de preparte tradiționale turcești. De asemenea, există și câteva baruri în care puteți servi băuturi alcoolice. Cele mai multe localuri sunt situate de-a lungul străzilor Kallinger și Siegburg. Cu toate acestea, dacă doriți să vă bucurați de o viață de noapte mai animată vă recomandăm să vă îndreptați către orașul Kusadasi.
În Selcuk, în fiecare sâmbătă, este organizată
o mare piață, de unde vă puteți aproviziona cu legume proaspete, cu fructe și cu brânzeturi. Aproximativ același tip de
piață are loc și miercurea, în zona gării. În oraș există mai multe bănci,
bancomate și case de schimb valutar, cele mai multe sunt situate pe străzile
Cengiz Topel și Namik Kemal.