Activități recreative de care vă puteți bucura în timpul sejurului în Izmir

    Izmir este un oraș situat pe coasta de Vest a Anatoliei, care în vechime era cunsocut sub numele de Smyrna. Încă din primii ani ai existenței sale, Izmir era un important centru comercial, fapt datorat, în special, portului său. Curioșii care doresc să viziteze regiunea, vor descoperi numeroase obiective turistice, situri antice și sate tradiționale, bucurându-se astfel de o experiență memorabilă. O vacanță în Izmir poate începe cu vizitarea Agorei, monumentul antic fiind situat chiar în centrul orașului. Edificiul antic este înconjurat de cartiere rezidențiale,  străzi pline de magazine și clădiri comerciale înalte. Aici veți descoperi ruinele unei piețe ce datează din perioada elenistică și romană, când orașul Izmir era un punct important pe Drumul Mătăsii. Construcția antică este destul de bine conservată, arcadele fiind aproape intacte, deși au o istorie de mai bine de 2000 de ani. În piață existau câteva izvoare, care,  în ciuda trecerii timpul, încă mai curg și străbat canalul din podeaua Agorei.

 Izmir Cesme poza

    La circa o oră de mers cu mașina veți descoperi orașul antic Efes, unul dintre cele mai importante orașe portuare din zonă, extrem de dezvoltat din punct de vedere economic. Orașul antic este unul dintre cele mai importante obiective turistice din zonă, atrăgând mai mult de 2 milioane de vizitatori pe an. În perioada antică, comercianți din întreaga lume călătoreau aici pentru a se aproviziona cu mirodenii și cu fructe exotice. Cel mai important edificiul al orașului antic Efes este Biblioteca lui Celsus. Zidurile bibliotecii au fost construite după o tehnică specială, astfel încât să  poată păstra cele peste 12.000 de manuscrise, fără ca acestea să fie afectate de umiditate. Aceasta era a treia cea mai mare bibliotecă a lumii antice, după cea din Alexandria și Pergam. Pasionaților de istorie antică le recomandăm să viziteze și ruinele orașului antic Pergam, situate la aproximativ 113 kilometri de Izmir. Ruinele sunt situate pe un promontoriu, de unde vă veți bucura de priveliști spectaculoase asupra orașului Bergama. Orașul a cunoscută o perioadă de glorie între anii 281-133 î.Hr., când a fost capitala Regatului Pergam. Aici a  fost inventat pergamentul, de aici și denumirea orașului. Printre atracțiile orașului antic se situează teatrul elen, care avea o capacitate de 10.000 de spectatori; Biblioteca din Pergam, în care erau păstrate peste 200.000 de papirusuri; Sanctuarul Zeiței Egiptene Isis și Sanctuarul lui Asclepios. După ce ați vizitat aceste edificii antice puteți rătăci câteva ore pe străzile orașului Bergama, putându-vă împrietenii cu localnicii și observa mai bine stilul lor de viață.

 Izmir Cesme poza

    Dacă aglomerația nu vă creează disconfort, atunci vă sugerăm o vizită în Bazarul Kemeralti, situat în centrul orașului Izmir. Aici se comercializează o gamă largă de produse, de la fructe uscate, condimente, bunuri de uz casnic, articole din piele, covoare și suveniruri. De asemenea, pe cuprinsul acestui bazar veți descoperi și magazine cochete și moderne, cafenele cu antichități,  magazine cu dulciuri tradiționale și altele. Atmosfera din acest bazar este extrem de plăcută, comercianții fiind foarte de prietenoși, astfel încât vă vor zâmbi și vor sta la discuții, deși vor sesiza că nu aveți intenția de a le cumpăra marfa. Bazarul Kemeralti datează din anul 1745 și prezintă o arhitectură tipic otomană, cu numeroase bolți și arcade. În trecut, construcția juca rol de caravanserai și han pentru comercianții ce poposeau în portul Izmir. Dacă doriți să descoperiți și partea mai puțin cunoscută a Regiunii Izmir, vă recomandăm o scurtă vizită în satul Șirince, situat la circa 85 de kilometri de orașul Izmir. Pe străzile înguste din Șirince veți descoperi secrete nebănuite, iar căsuțele tradiționale sunt o adevărată încântare pentru vizitatori. Vă sfătuim să nu vă uitați aparatul de fotografiat, în special, dacă sunteți admirator al stilului arhitectural tradițional turcesc. În centrul localității, veți descoperi numeroși comercianți de produse artizanale. Câteva ore petrecute aici vi se vor părea ca o întoarcere în timp, veți întâlni femei în îmbrăcăminte tradițională și numeroase pisici, care lenevesc la soare. O altă activitate la îndemâna tuturor celor care optează pentru un sejur în Izmir este o plimbare de-a lungul țărmului. Apoi, puteți alege să vă petreceți seara într-un restaurant sau într-un bar din zona țărmului. Ar fi păcat să vizitați orașul, fără a vă bucura de preparatele gastronomiei locale. Vă veți bucura de mâncăruri delicioase preparate din cele mai proaspete ingrediente, cu o multitudine de legume, pește și miel. De cele mai multe ori, mâncărurile sunt însoțite de raki, o băutură pe bază de anason, iar masa se încheie cu o multitudine de dulciuri turcești. După cum probabil știți deja foarte bine, în Turcia servirea cafelei este un  adevărat ritual. Prin urmare, nu puteți rata această delectare a simțurilor. Cafeaua turcească se prepara la foc mic, timp în care vă puteți bucura de conversații plăcute. Iubitorii de sporturi nautice pot lua cursuri de surfing, kitesurfing și navigație în cadrul unuia dintre centrele specializate din Izmir.

 Izmir Cesme poza

 

Cele mai apreciate plaje din regiunea Izmir

Regiunea Izmir este o destinație de vacanță extrem de populară, numărând 50 de plaje și 3 porturi de agrement. Izmir este cunoscut ca fiind cel mai însorit oraș al Turciei, numărând de-a lungul anului nu mai puțin de 300 de zile însorite.

Citeste mai mult.

Petreceți seri și nopți încântătoare în localurile din Izmir

Viața de noapte din orașul Izmir este variată, existând localuri pentru toate preferințele, inclusiv cluburi de jazz, pub-uri hardcore rock, dar și localuri în care atmosfera este ceva mai liniștită. La fel ca în restul orașelor mari din Turcia, în Izmir pare că nu se doarme. Dacă în timpul zilei puteți să vă bucurați de soare pe plajele din Izmir sau să vizitați numeroasele obiectiv turistice, care atrag în oraș zeci de mii de turiști, odată cu lăsarea serii vă puteți retrage în unul din localuri din oraș și vă puteți bucura de nopți spectaculoase.

Citeste mai mult.

Akkum Beach- o locație exclusivistă din Regiunea Izmir

Plaja Akkum este situată la 50 de kilometri sud-vest de Izmir și este o plajă acoperită cu nisip, măsurând 50 de metri lungime. Akkum Beach este o plajă publică, de întreținerea sa ocupându-se municipalitatea Seferihisar. atorită calității nisipului său și a apei, plaja Akkum a fost distinsă cu Blue Flag.

Citeste mai mult.