Organizați-vă vacanța după bunul plac călătorind în Turcia cu mașina personală

      În cazul în care doriți să vă bucurați de o vacanță în Turcia, dar nu vă încântă ideea de pachet all inclusive, atunci puteți călători cu mașina personală. În acest caz vă veți bucura de mai multă libertate și veți avea ocazia să vă încântați privirile cu peisaje minunate, în plus, pe durata călătoriei veți putea vizita și alte locuri interesante, bucurându-vă astfel de o experiență complexă. Puteţi ajunge în Turcia pe traseul Bucureşti-Ruse-Veliko Tarnovo-Stara Zagora-Edirne-Istanbul, călătoria durând în medie 9 ore. Drumul dintre București și Giurgiu nu reprezintă motiv de îngrijorare, iar pe teritoriul Turciei, de la Edirne la Istanbul veți merge pe autostradă. Dacă timpul vă permite puteți face o oprire în Veliko Tarnovo, un orășel drăguț ce merită vizitat. O altă variantă ce poate fi parcursă în circa 10 ore este București-Șumen-Sliven-Edirne-Istanbul. De asemenea, puteți opta pentru varianta Vama Veche-Burgas-Malko Tarnovo-Kikareli-Instanbul. Dacă alegeți această rută scutiți și taxa de pod de la Giurgiu. Un alt traseul auto pe care îl puteți alege pentru a ajunge în Istanbul trece prin Hamzabeyli. Traseul este următorul: Bucureşti-Giurgiu-Ruse-Razgrad-Targovishte-Omurtag-Kotel-Yambol-Elhovo-Lesovo-Hamzabeyli-Edirne-Istanbul. Dacă optați pe acest traseu va trebui să parcurgeți 640 de kilometri, călătoria durând în jur de 8 ore și jumătate, la acestea adăugându-se timpul pierdut cu eventualele opriri. Drumul cu mașina din România spre Istanbul nu este prea lung și astfel nici foarte obositor, principala problemă constituind-o traficul din metropolă, deoarece regulile de circulație sunt rareori respectate.

 poza

     Dacă doriți să vă petreceți sejurul în stațiunea Kusadasi, puteți opta pentru traseul București-Constanța-Nesebar-Malko Târnovo-Canakkale-Behram/Assos-Kusadasi sau puteți alege ruta București-Ruse-Shumen- Burgas-Instanbul-Bursa-Izmir-Kusadasi sau București-Ruse-Edirne-Istabul-Bursa-Izmir-Kusadasi. De asemenea, odată plecați la drum trebuie să țineți cont că va trebui să faceți cel puțin o oprire până să ajungeți la destinație. Astfel, încât trebuie să luați în calcul și o unitate de cazare unde să vă petreceți noaptea. Drumurile de pe teritoriul Bulgariei sunt bune, iar peisajele sunt superbe. Un mic inconvenient îl constituie faptul că marcajele rutiere sunt destul de rare. În călătoria prin Bulgaria veți întâlni numeroși polițiști, dar asta nu va constitui o problemă dacă respectați regulile de circulație. Drumurile de pe teritoriu Turciei nu sunt printre cele mai bine întreținute, majoritatea cuprind 2 benzi pe sens sau o bandă pentru circulație și una de urgență. În localități limita de viteză este de 50 de km/h, iar în orașe veți întâlni o multitudine de semafoare. Trebuie să luați în calcul că, cel mai probabil, veți depăși timpul indicat de orice calculator de rută.

     Turcii nu se numără printre cei mai disciplinați șoferi, astfel că trebuie să vă obișnuiți cu faptul că nu semnalizează la schimbarea sensului de mers, nu respectă vitezele regulamentare și altele. În schimb, șoferii bulgari sunt mult mai disciplinați. Prețul carburantului în Bulgaria este asemănător cu cel din România. Deoarece marcajele rutiere sunt destul de rare, vă recomandăm să vă folosiți de GPS, deoarece altfel veți risca să rătăciți drumul și asta nu va face decât să pierdeți timp inutil și energie. Cel mai mult timp îl veți pierde în orașele mari, precum Izmir. Indicatoarele s-ar putea să vă joace feste și să vă îndrume spre drumuri înguste, prost întreținute și nu pe drumuri expres sau autostrăzi. În ceea ce privește taxele, va trebuie ca în Bulgaria să achitați vignieta, iar în Turcia se plătește taxa pentru autostradă (cardul HGS), ce poate fi plătit la ieșirea de pe autostradă sau în termen de 7 zile, la oficiile poștale turcești. Acest sticker se lipeşte pe parbriz și nu va mai trebui să opriți la intrarea pe autostradă sau la ieșire, ci doar să încetiniți autovehiculul, iar sistemul modern vă va citi acel cip și numărul mașinii. În momentul cumpărări cardului aveți nevoie de pașaport, talonul autovehiculului, urmând ca apoi să completați un formular cu numele, numărul pașaportului și numărul mașinii. Stickerul costă 5 TL și poate fi reîncărcat cu minim 30 TL. Începând cu data de 1.01.2019 Bulgaria a introdus vignieta electronică, aceasta putând fi platită online, ceea ce vă scapă de așteptatul la cozi. Pentru aceasta turiștii trebuie doar să acceseze site-ul Agenției pentru Infrastructură Modernă și să completeze formularul aferent.

 poza

Top 10 cele mai apreciate hoteluri de cinci stele din Turcia

  Fie că vă deplasați în interes de serviciu, fie că plănuiți un sejur relaxant, hotelurile de cinci stele se dovedesc, de cele mai multe ori, cea mai bună alegere, deoarece aceste hoteluri oferă servicii excelente și facilități, care vor face din șederea dumneavoastră o experiență memorabilă.  De asemenea, hotelurile de cinci stele dispun, de cele mai multe ori, de locații deosebite, astfel vă va fi mult mai ușor să vă deplasați către atracțiile orașului sau ale stațiunii. 

Citeste mai mult.

Turcia - o destinație ideală pentru vacanța de Paște

 Turcia este o țară laică, astfel încât cetățenii săi și turiștii vor putea să petreacă Paștele după bunul plac, vor putea vizita ce obiective turistice doresc, iar faptul că turcii nu sărbătoresc această sărbătoare este un avantaj, deoarece astfel toate localuri vor funcționa după program normal.

Citeste mai mult.

Condiții de călătorie în Turcia, în contextul pandemiei COVID-19

În prezent, Turcia nu se află în rândul statelor din zona de risc epidemiologic. Cu toate acestea, statul a impus, începând cu data de 20.11.2020, o serie de restricții, care, deși vizează în mod special populația locală, credem că este important să fie cunoscute și de către turiști, astfel încât nimic să nu le creeze neplăceri pe durata sejururilor și a călătoriilor în Turcia.

Citeste mai mult.

Turcia- proceduri de protecție împotriva COVID-19

Răspândirea virusului COVID-19 i-a obligat pe hotelieri să impună un set de norme și măsuri care să le ofere turiștilor siguranță. Hotelurile din Turcia s-au adaptat repede la noua realitate, astfel încât oaspeții lor să se bucure de sejururi plăcute, fără a-și pune sănătatea în pericol.

Citeste mai mult.

Câteva motive pentru a petrece o vacanță în Turcia

   Cei mai mulți turiști care aleg să petreacă un sejur în Turcia sunt atrași de plajele sale și de serviciile all-inclusive oferite de către unitățile hoteliere de aici. Însă Turcia nu se rezumă doar la atât, țara care se întinde pe două continente este încărcată de istorie, de tradiție și de cultură, ingrediente care fac ca această destinație să fie extrem de apreciată de către turiștii din întreaga lume, situându-se pe locul șapte în topul celor mai vizitate țări din lume.

Citeste mai mult.